Meubelrestaureren
Oude meubels hebben op een gegeven moment een opknapbeurt nodig. Deurtjes die slecht of helemaal niet meer opengaan, een stoel die kraakt en piept als je erop gaat zitten of een lelijke plek op het bovenblad van het dressoir. Allemaal voorbeelden van reparaties die je zou kunnen uitvoeren tijdens de cursus Meubelrestauratie. Onder leiding van een ervaren meubelrestaurateur kunnen opa’s stoel of oma’s naaikastje behouden worden voor de toekomst.
Tijdens de cursus word je bijgespijkerd over de geschiedenis van meubels en hoe ze die in het verleden gemaakt en behandeld werden. Samen met de docent bespreek je welke techniek gebruikt moet worden voor jouw eigen project. De technieken die toegepast kunnen worden zijn het opnieuw verlijmen van stukken met beenderlijm, het namaken van profielen/profileringen, inlegwerk of fineren van (delen van) het meubelstuk. Tijdens het werk monitort de docent steeds of het goed gaat. Door mee te kijken bij de projecten die medecursisten hebben meegenomen, waarbij de kans groot is dat zij een andere techniek gaan gebruiken dan jijzelf, kan je ook leren van de werkstukken van elkaar.
Voor deze cursus neem je een klein meubel (of een deel van het meubel) van huis mee dat gerestaureerd gaat worden. Dit meubel kan je gedurende de cursus bij ons laten staan. Vooraf wil de docent graag weten, door middel van een foto, wat je mee denkt te nemen. Dit doe je door een foto (foto’s) van het betreffende meubelstuk te mailen. De docent kan dan een inschatting maken welk materiaal er voor nodig is. De cursus duurt 6 lessen, in die tijd moet je een heel eind komen. Als het dan toch nog niet af is, kan je het tijdens de open werkplaats afmaken.
Deze cursus wordt momenteel niet gegeven. Meld je aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden!