Bestellijst

Geen bestellingen

Algemeen

Eendrachtlaan 218
3526 LB Utrecht
E-mail: info@stadswerkplaatsutrecht.nl
U kunt de stadswerkplaats telefonisch niet bereiken.
 
 
Over ons
Stichting Stadswerkplaats Utrecht is een zelfstandige stichting die het ambacht van houtbewerken, meubelmaken, meubelstofferen en basis-klusvaardigheden wil doorgeven.
Wij zijn een zelfstandige stichting, zonder gemeentelijke subsidie. Wij bestaan dankzij hardwerkende vrijwilligers, donaties, sponsoring en de inkomsten uit cursussen.
In de Stadswerkplaats Utrecht kan iedereen terecht om met hout en meubels aan de slag te gaan. Van professionals tot hobbyisten, eenmalig of op vaste basis.
Ons doel is om kennis over ‘klussen in en om het huis’ te behouden en te delen door middel van cursussen, workshops, het hout atelier en een Open Werkplaats.
Kortom: we bieden iedereen een plek die onze passie voor hout en houtbewerking deelt en op een mooie en professionele plek aan de slag wil.
Wij zijn dus zeker geen sociale werkplaats, maar het is bij ons wel erg gezellig!
De Stadswerkplaats biedt cursussen en workshops op het gebied van houtbewerking, meubelmaken, klussen en meubelstofferen.
Deze worden verzorgd door deskundigen met een uitstekende vakkennis die op freelance-basis bij de stadswerkplaats werkzaam zijn.
 
 
 
Geschiedenis
De stadswerkplaats is ontstaan uit een stadsvernieuwings project in de utrechtse wijk "Oudwijk". Een aantal buurtbewoners kregen van de gemeente een leegstaand klaslokaaltje,
om te werken aan klussen in huis. Van lieverlee werden er machines en gereedschappen gedeeld. Al gauw kwam de behoefte om cursussen te geven m.b.t. het veilig werken met
deze machinesOndersteund door het toenmalige bouwburo, werden er subsidies toe gekend. En zo kon men profesionelere machines en werkbanken aanschaffen.
Zo groeide de stadswerkplaats uit tot eenvrijwilligers organisatie met een openwerkplaats alwaar men verschillende kluscursussen kon volgen waar ook professionele klus-
gereedschappen gehuurd konden worden. Van een Baco tot gevelstijgers.
Het gemeentelijke bouwburo werd opgeheven en zo besloten een aantal vrijwilligers een stichting op te richten en het voort bestaan van de stadswerkplaats te garanderen.
Tot het moment dat de gemeente de subsidie introk en de huur van het schoolgebouw aan de Paarlstraat opzegde.
Ook toen zijn een aantal vrijwilligers opgestaan om deze unieke klusplek te behouden voor de toekomst.
De stichting werd na veel onderhandelingen en met geld van de gemeente ondergebracht bij de kunstenaars "stichting Sophies".
De stadswerkplaats verhuisde naar een groter pand aan de "Nijverheidsweg". Er werden plannen gemaakt voor uitbreiding.
Nu werden niet alleen klussers aangesproken maar ook kunstenaars die het ambacht gebruiken in hun werk en er werd een metaal divisie opgericht.
Helaas was dit een te grote broek en werd "de stadswerkplaats" failiet verklaard.
Wederom sprongen een aantal vrijwilligers en docenten in de bres en hebben met eigen middelen een doorstart gemaakt.
Via NUtrecht en De Vechtclub is "de stadswerkplaats nu neergestreken op de Eendrachtlaan. Het concept is een beetje veranderd, maar juist het unieke van dit cursuscentrum is het vrij gebruik kunnen maken van de ruimte voor eigen projecten is behouden gebleven. Tijdens openwerkplaats uren of via "het Houtatelier" voor langere vaste tijden.
 
 
Huidig bestuur:

Rob Meijers

Voorzitter
coördinator houtatelier

Alexander Begheyn

Secretaris
 

Cees van Stijn

penningmeester
coördinatie: vrijwilligers en docenten

Wim Bosboom

Gebouw en machines
 

Anton Sluijs

Promotie