Agenda

Er is een ontzettend grote verscheidenheid aan meubelbeslag (scharnieren, ladegeleiders, deurgrepen, verbindingsbeslag en dergelijke) op de markt. Elk scharnier of ladegeleider heeft z’n eigen specifieke toepassing. Welke scharnier moet je gebruiken voor jouw zelfgemaakte meubel? Hoe zorg je ervoor dat het deurtje opengaat zonder te schuren tegen een ander deurtje en ook mooi recht hangt? Hoe plaats je lades mooi aansluitend en recht in een kastje? Hoe maak je meubels zo dat ze demontabel zijn en eenvoudig te plaatsen?
In deze workshop krijg je antwoord op deze – en een veel andere – vragen.

Altijd al zelf je oude stoel opnieuw willen stofferen? Dan is dit je kans!

Een bovenfrees is een veelzijdige machine waar je alle kanten mee uit kunt…mits je er goed mee om weet te gaan. Je kunt er profielen en houtverbindingen mee maken. Met behulp van een mal kan je vormen kopiëren en met de diverse hulpstukken kun je bijvoorbeeld een perfecte cirkel frezen.
Je kunt ook zelf hulpstukken maken, voor het frezen van pen-gatverbindingen bijvoorbeeld. Maar daarvoor is oefening en kennis vereist. Die doe je op in de Workshop bovenfrees.

Met machines kun je vaak veel sneller iets maken dan met de hand. In de cursus Machinale Houtbewerking leer je veilig te werken met de stationaire machines in onze werkplaats. Zoals de vlakbank, vandiktebank, cirkelzaagtafels, lintzaag, langgatboor en kolomboor. Ook leer je omgaan met handmachines. Je leert wat de verschillende mogelijkheden van de machines zijn en hoe je ze in de juiste volgorde kunt gebruiken tijdens een project.
In deze lange cursus ga je dieper in op de leerstof en krijg je meer ruimte om ervaring op te doen.

In de korte cursus Machinale Houtbewerking leer je veilig te werken met de stationaire machines in onze werkplaats. Aan bod komen : de vlakbank, de vandiktebank, de cirkelzaagtafels, de lintzaag, de langgatboor en de kolomboor. Ook komen de handmachines aanbod. Deze cursus is een aanrader om vrij te kunnen werken tijdens de Open Werkplaats.

Hoe bevestig je houten onderdelen stevig aan elkaar? Dat is de basiskennis die je nodig hebt om een tafel, een lijst, een kast of welk meubelstuk dan ook te maken.

Hoe bevestig je houten onderdelen stevig aan elkaar? Dat is de basiskennis die je nodig hebt om een tafel, een lijst, een kast of welk meubelstuk dan ook te maken.

In deze cursus ben je op een overzichtelijke en kleinschalige manier bezig met houtbewerking. Je leert verschillende (sier)verbindingen maken, zoals (dubbele) zwaluwstaart-, verstek- en pen-gatverbinding. Er komen verschillende houtsoorten aan bod en je leert meer over welke afwerktechnieken mogelijk zijn.

Je loopt al een tijdje rond met een idee voor een mooi meubelstuk. Of je hebt ergens iets gezien dat je best eens zelf zou willen maken. Een salontafeltje, een muziekstandaard, een kastje, een stoel, of misschien wel speelgoed voor je (klein)kind. Dan is deze cursus iets voor jou!
Ingangseis: machinale houtbewerking

Ook al zo lang zelf klusjes in huis willen doen, maar niet helemaal zeker hoe te beginnen? Dan is de cursus ‘Klussen in en om het huis’ geknipt voor jou!
In de cursus leer je al doende en stapsgewijs de basisvaardigheden die nodig zijn voor kleine (en grote) karweitjes. Het zijn handigheden die een hoop tijd, moeite en geld besparen en bovendien klussen in een leuke succesbelevenis veranderen. Daarnaast ben je beter in staat om met de vakman over materialen of bouwopdracht te communiceren.